interview_ron - fotoclubnieuwkijken Beverwijk

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Interview met Ron over Micro-fotografie
Ron zijn passie is onder andere micro-fotografie. Deze tak van fotografie is niet heel bekend en word vaak verwart met macrofotografie. Het verschil met macrofotografie en microfotografie is dat in micro-fotografie het onderwerp groter in beeld gebracht wordt dan het daadwerkelijk is. Er worden extreem kleine details gefotografeerd en zichtbaar gemaakt. Denk aan een waterdruppeltje op de ogen van een vlieg of kleine haartjes bij de ogen van een spin. In het geval van microfotografie zijn de close-ups zo extreem dat insecten er zelfs buitenaards uit kunnen zien op de foto.
Ron verteld:
"Mijn passie voor micro-fotografie is 7 jaar geleden ontstaan nadat ik een lezing van Arno van Zon had bijgewoond. Ik ging me hierin verdiepen op internet en kwam zo ook terecht bij micro-fotograaf Levon Biss, die van micro-fotografie zijn “beroep” heeft gemaakt.
Ik ben zelf gaan experimenteren met mijn Sigma 105mm 1:2.8 en wat vulringen en had zo een paar zelfgemaakte voorzetlenzen in elkaar gezet. Ik heb daarnaast ook een constructie in elkaar gezet voor de camera, een slede en micrometer. Omdat je met microfotografie nooit in ene een scherpe foto kan maken i.v.m. geringe scherptediepte moet de camera de foto gaan “stacken”. Stacken is dat je met de camera wel 80 á 100 foto’s van het onderwerp maakt om uiteindelijk 1 foto te krijgen als resultaat. De camera maakt van elke ingestelde millimeter één foto. Hiervoor heb je dus een soort slede nodig waar je de camera mee naar voren kan schuiven, in mijn geval schuif ik met 0.01 mm per foto.
Je hebt naast deze constructie ook een zeer goede verlichting nodig, zonder dat deze schaduwen afgeeft. Ik heb zelf 8 lampen van Baltimore (led schijnwerper breedstralers 10 watt 700 lumen) ingebouwd met geweldig resultaat. Later heb ik nog een Laowa 25mm f/2.8 2.5-5x ultra macro lens erbij gekocht die speciaal voor deze soort fotografie is ontworpen. Na het stacken ga ik de foto’s eerst bewerken in Adobe Lightroom en zet ze daarna over in Adobe Photoshop waar ze verder worden bewerkt. Dan stapel ik de gemaakte foto’s met het softwareprogramma Helicon met als eindresultaat: 1 micro-foto.
Gelukkig heb ik een tuin waar vele soorten insecten te vinden zijn. Het is een fotografie waarbij je vooral geduld moet opbrengen, elk stofje of haartje is al snel een storingsfactor dus je moet overal op letten. Micro-fotografie is voor mij een heerlijke hobby waar ik letterlijk uren mee zoet kan zijn”.
 
Copyright 2019. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu